Column Voorzitter

dinsdag 28 februari 2017 21:04
Hits: 134

Wat is er nu mooier dan te kijken naar een voetbalwedstrijd van je eigen zoon of dochter? De spanning voor de wedstrijd, de sportieve strijd op het veld, de vreugde bij een doelpunt, zelfs het balen wanneer de wedstrijd verloren is, allemaal momenten om in te lijsten. Het is goed om te zien dat VITA veel supporters trekt, zowel uit als thuis.

 

Ik ben ervan overtuigd dat de wijze waarop we als ouders omgaan met de sportieve hobby van onze kinderen een belangrijk onderdeel is van de opvoeding. Sportiviteit, doorzettingsvermogen, teamgeest, incasseren, ze leren het allemaal tijdens het voetballen. Laatst las ik een stukje over honkbal en hoe de ouders worden aangespoord om hun kinderen te ondersteunen, wat mij betreft een-op-een toepasbaar op het jeugdvoetbal:

 

  • Wens de kinderen vooraf een prettige wedstrijd en vooral veel plezier.
  • Laat ze merken dat je trots op ze bent, wat de uitkomst van de wedstrijd ook mag zijn.
  • Straal uit dat voetbal een spel is, dus bedoeld om plezier te hebben.
  • Een spel kun je ook verliezen en dat is niet erg, laat dat ook merken aan de spelers: 'Jammer, volgende keer beter'
  • Laat de leiders coachen, de scheidsrechter de wedstrijd leiden en moedig zelf de spelers aan, ook die van de tegenstander.
  • Bedank na afloop de scheidsrechter en de leiders.
  • Prijs de spelers: 'goed gespeeld!', 'goed jullie best gedaan'
  • Laat je kind zelf de wedstrijd nabeschouwen, ze weten zelf wel wat fout ging, en benadruk zelf wat goed ging.
  • Wees bovenal trots op je kind!

Hoe anders zie je het soms gaan langs de velden. Winnen is het hoogste doel, een zevental spelers heeft soms meer dan tien 'coaches' langs het veld staan, scheidsrechters worden ongepast bejegend als waren ze een noodzakelijk kwaad. Gelukkig valt dit allemaal bij VITA wel mee en zijn we in de regel positief met onze kinderen bezig, maar het kan geen kwaad om dit stukje in het achterhoofd te houden en - indien nodig - het goede voorbeeld te geven.


Jullie ook veel plezier bij de sport van jullie kinderen!

Van de voorzitter

vrijdag 20 november 2015 22:03
Hits: 912

Met het tweede gezelligheidstoernooi zijn we begonnen aan het tweede seizoen van onze samenwerking, onder de nieuwe naam, VITA. Na meerdere stemrondes hebben de leden van beide clubs gekozen voor deze naam, bedacht door Gerard Ulijn. De naam sluit wel aan bij het streven naar behoud van de leefbaarheid of vitaliteit van Megen en Haren. Het belang van een vitale voetbalclub sluit daarbij aan, zeker als haar naam ook nog een VITA is.

Op dezelfde dag konden we de sponsors van onze teams presenteren. Dankzij de samenwerkende sponsorcommissies zijn we erin geslaagd om voor alle teams een sponsor te vinden. Het is mooi om te zien dat ondernemers uit zowel Haren als Megen onze SJO (Samenwerkende Jeugd Opleiding ) ondersteunen. Die steun kunnen we als VITA uitdragen met onze mooie shirts met daarop de namen van onze sponsoren.

Bijzonder trots ben ik op de scheidsrechtersopleiding die Jeroen van Rossem heeft opgezet. Drie spelers van onze JO19 en JO17 zijn door hem opgeleid en hebben al een eerste wedstrijd gefloten bij onze jongere teams. Heel belangrijk dat ook deze wedstrijden onder leiding staan van onpartijdige en deskundige scheidsrechters. Klasse dat Rens, Maurice en Hein dit willen doen en heel veel dank aan Jeroen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een nieuwe lichting scheidsrechters opleiden.

We wensen alle teams veel succes bij de bekerwedstrijden en de start van de competitie. Winnen is leuk maar zorg vooral voor sportiviteit, inzet en plezier, dan komen de punten vanzelf.

Met vriendelijke groet,

Robert-Jan Steegman, voorzitter